Λύστε τους κάβους

 • Επίπεδο δυσκολίας
  Επίπεδο δυσκολίας
  μεσαίο
 • Ηλικία
  Ηλικία
  3 έως 6 ετών
 • Ποιοι κάνουν χειροτεχνίες
  Ποιοι κάνουν χειροτεχνίες
  Γονείς με παιδιά
 • Θέμα
  Θέμα
  Διασκέδαση και παιχνίδια

Ένα παλιό ιστιοφόρο ξεκινά

Πρότυπο για εκτύπωση, 4 σελίδες

Υλικά:

 • 1 φύλλο χαρτιού κάνσον
 • Χρωματιστά ξυλάκια
 • 1 ξυλάκι
 • 3 φελλούς
 • 2 οδοντογλυφίδες
 • Κίτρινη τσόχα
 • Κόλλα Pritt Stick
 • Κόλλα γενικής χρήσης Pritt

Εργαλεία:

 • Ψαλίδι
 • Χοντρή βελόνα

 

 

 

Βήμα 1

Τυπώστε τα πρότυπα. Κόψτε τα κομμάτια του ιστιοφόρου και κολλήστε τα προσεκτικά με την κόλλα Pritt Stick στο χαρτί κάνσον.

Βήμα 2

Όταν στεγνώσει η κόλλα, κόβετε τα κομμάτια κατά μήκος των γραμμών.

Βήμα 3

Για να συναρμολογήσετε τη γάστρα του ιστιοφόρου θα χρειαστείτε τα δύο πλαϊνά τοιχώματα και τον πυθμένα του καραβιού. Διπλώστε τα δύο διαγραμμισμένα περιθώρια των πλαϊνών τοιχωμάτων κατά μήκος των διακεκομμένων γραμμών. Διπλώστε το πίσω μέρος του πυθμένα προς τα επάνω. Αυτό θα αποτελεί την πρύμνη του ιστιοφόρου.

 

 

Βήμα 4

Βάλτε στα τριγωνικά περιθώρια συγκόλλησης την κόλλα Pritt και κολλήστε προσεκτικά στον πυθμένα του καραβιού. Όταν στεγνώσει η κόλλα, θα κολλήσετε τα δύο μεγάλα περιθώρια στην πρύμνη του ιστιοφόρου. 

Βήμα 5

Βάλτε κόλλα κατά μήκος των δύο πλαϊνών τοιχωμάτων και πριν τα πιέσετε τοποθετήστε ενδιάμεσα ένα ξυλάκι χειροτεχνίας. Πιέστε τα.

Βήμα 6

Στο ενδιάμεσο κατάστρωμα του ιστιοφόρου θα τοποθετήσετε το πέτσωμα από ξυλάκια. Ανοίξτε με τη χοντρή βελόνα μία μικρή τρύπα στο μαρκαρισμένο σημείο. Μέσα από αυτήν την τρύπα θα περάσετε το κατάρτι, επομένως προσέξτε να μην καλύψετε την τρύπα όταν κολλάτε τα τμήματα. Κόψτε τώρα τα ξυλάκια χειροτεχνίας στο κατάλληλο μήκος και κολλήστε τα με τον παντοκολλητή/κόλλα Pritt το ένα δίπλα στο άλλο, επάνω στο ενδιάμεσο κατάστρωμα.

 

 

Βήμα 7

Τώρα περάστε το ξύλο για τα σουβλάκια μέσα από την τρύπα στο ενδιάμεσο κατάστρωμα, αυτό θα είναι το κατάρτι. Περάστε από κάτω έναν φελλό. Αυτό γίνεται ευκολότερα εάν τρυπήσετε προηγουμένως τον φελλό με μία βελόνα. Στερεώστε τον φελλό με παντοκολλητή/κόλλα Pritt. Κολλήστε έναν δεύτερο φελλό στην κάτω πλευρά του ενδιάμεσου καταστρώματος. Όταν στεγνώσει η κόλλα, μπορείτε να τοποθετήσετε το έτοιμο ενδιάμεσο κατάστρωμα επάνω στη γάστρα του ιστιοφόρου. Προηγουμένως βάλτε κόλλα στις κάτω πλευρές των φελλών, για να σταθεροποιηθεί το ενδιάμεσο κατάστρωμα επάνω στη γάστρα του ιστιοφόρου.

Βήμα 8

Συνεχίζουμε με την κατασκευή του επάνω καταστρώματος. Διπλώστε τα διαγραμμισμένα περιθώρια κατά μήκος της διακεκομμένης γραμμής και κολλήστε τα με τον παντοκολλητή/κόλλα Pritt στα πλαϊνά τοιχώματα. Και το επάνω κατάστρωμα διαθέτει πέτσωμα με ξύλα. Κόψτε τα ξυλάκια χειροτεχνίας στο κατάλληλο μήκος και κολλήστε τα με τον παντοκολλητή/κόλλα Pritt, το ένα δίπλα στο άλλο, στο επάνω κατάστρωμα. Τέλος, κολλήστε προσεκτικά το επάνω κατάστρωμα στην πρύμνη του ιστιοφόρου.  

Βήμα 9

Κολλήστε τις θυρίδες των κανονιών και την άγκυρα επάνω στη γάστρα του ιστιοφόρου. Κολλήστε το τιμόνι σε ένα ξυλάκι χειροτεχνίας και στερεώστε το με παντοκολλητή/κόλλα Pritt στο επάνω κατάστρωμα.

Βήμα 10

Κόψτε από την τσόχα μία σημαία και στερεώστε την με παντοκολλητή/κόλλα Pritt σε μία οδοντογλυφίδα.

Βήμα 11

Το παρατηρητήριο θα το φτιάξετε από έναν φελλό που θα έχετε κόψει στη μέση. Μπορείτε να κόψετε στη μέση τον φελλό με ένα μαχαίρι. Να είστε προσεκτικοί! Κολλήστε τον μισό φελλό στο πρότυπο.

Βήμα 12

Τώρα μπορείτε να τοποθετήσετε το πανί. Στην επάνω πλευρά του πανιού στερεώστε ένα ξυλάκι χειροτεχνίας ως οριζόντιο κατάρτι. Μετά τρυπήστε με τη βελόνα τα μαρκαρισμένα σημεία, περάστε το πανί επάνω από το κατάρτι και καρφώστε το παρατηρητήριο που προετοιμάσατε προηγουμένως. Τοποθετήστε τη σημαία στην κορυφή του παρατηρητηρίου και το ιστιοφόρο είναι έτοιμο να αποπλεύσει.

Λύστε τους κάβους!
Συμβουλές και κόλπα:

Το μεγάλο φύλλο από χαρτί κάνσον με τα κολλημένα πρότυπα είναι σχετικά δύσκολο στο κόψιμο. Μπορείτε να κόψετε πιο εύκολα τα κομμάτια του ιστιοφόρου εάν πρώτα τα κόψετε πρόχειρα. Αφού αφαιρέσετε το χαρτί που περισσεύει, μπορείτε να κόψετε προσεκτικά κατά μήκος των γραμμών.

Συμβουλές και κόλπα:

Για να κόψετε στη μέση τον φελλό πάρτε ένα  μαχαίρι. Παρακαλούμε επιβλέψτε αυτό το βήμα εργασίας.