Παραμύθια και κάστρα

 • Επίπεδο δυσκολίας
  Επίπεδο δυσκολίας
  προχωρημένο
 • Ηλικία
  Ηλικία
  7 έως 11 ετών
 • Ποιοι κάνουν χειροτεχνίες
  Ποιοι κάνουν χειροτεχνίες
  Γονείς με παιδιά
 • Θέμα
  Θέμα
  Διασκέδαση και παιχνίδια

 

 

Κάστρο για πριγκίπισσα

Τυπώστε, κόψτε, διπλώστε και κολλήστε - το πανέμορφο παλάτι είναι έτοιμο να υποδεχθεί κάθε πριγκίπισσα.

Υλικά

 • 1 φύλλο χαρτιού A3
 • 5 οδοντογλυφίδες
 • Κόλλα Pritt Stick
 • Κολλητική ταινία 

Εργαλεία:

 • Ψαλίδι
 • Μολύβι
 • Χάρακας

 

 

Βήμα 1

Εκτυπώστε τις 7 σελίδες με τα πρότυπα χειροτεχνίας. Για να μην μπερδευτείτε στην κατασκευή των πύργων, θα πρέπει πάντα να κόβετε και να κολλάτε τα διάφορα κομμάτια του ενός πύργου πριν ξεκινήσετε με τον επόμενο.

Βήμα 2

Κάθε πύργος κατασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο:

α.Κόβετε προσεκτικά τους τοίχους. Διπλώστε όλες τις τυπωμένες ακμές και τα περιθώρια μία φορά. Για να διπλώσετε τον εξάγωνο πύργο, απλώστε προσεκτικά την κόλλα στο περιθώριο και κολλήστε το από την μέσα πλευρά. Κόψτε το αντίστοιχο εξάγωνο και κολλήστε το στα τριγωνικά περιθώρια για να φτιάξετε μία στέγη. 

β. Κόψτε τους πυργίσκους. Διπλώστε όλες τις ακμές και τα περιθώρια μία φορά. Κόλλησε τους πυργίσκους μεταξύ τους. Κόψτε το αντίστοιχο εξάγωνο και κολλήστε το στα τριγωνικά περιθώρια για να φτιάξετε μία βάση.

γ. Κόλλησε τον πύργο και τους πυργίσκους μεταξύ τους. Βεβαιωθείτε ότι οι πυργίσκοι προεξέχουν λίγο από κάθε πλευρά.

d. Ο αριστερός πύργος έχει μία μπλε στέγη. Κόψτε τον με προσοχή. Διπλώστε τις άκρες και το περιθώριο μία φορά και κολλήστε τα μεταξύ τους. Απλώστε προσεκτικά κόλλα στην άκρη της οροφής και κολλήστε την στο εσωτερικό του πυργίσκου.

ε. Οι πύργοι δίπλα από την πύλη διαθέτουν πρόσθετο όροφο. Κόψτε τους τοίχους, διπλώστε και μετά κολλήστε τους. Αυτή τη φορά κολλήστε το εξάγωνο από την κάτω πλευρά επάνω στα περιθώριο για να φτιάξετε το δάπεδο. Κολλήστε τον δεύτερο όροφο με το δάπεδο στο εσωτερικό του

πυργίσκου. Απλώστε αρκετή κόλλα στην κορυφή και τοποθετήστε την στέγη.  Αφού στεγνώσει η κόλλα μπορείτε να τοποθετήσετε την κόκκινη σημαία στην άκρη του πυργίσκου. Κολλήστε την κίτρινη σημαία σε μισή οδοντογλυφίδα και τοποθετήστε την στην κορυφή του πύργου.

 

 

Βήμα 3

Κόψτε προσεκτικά τους τοίχους του κάστρου (πρότυπο 5). Διπλώστε τα περιθώρια και τις τυπωμένες ακμές μία φορά.

Βήμα 4

Μετά θα χρειαστεί να ενώσετε τους τοίχους με τους πύργους:

α. Ανοίξτε με προσοχή δύο εγκοπές σε κάθε πύργο. 

b. Περάστε τους διώροφους πύργους με τις εγκοπές επάνω στον μακρύ τοίχο του κάστρου, στη δεξιά και αριστερή πλευρά της πύλης.

γ. Κολλήστε τους άλλους δύο πύργους στο δεξιό και αριστερό άκρο του τοίχου. Απλώστε κόλλα στα πλαϊνά περιθώρια του τοίχου, περάστε τα μέσα από τη μία εγκοπή του πύργου και πιέστε τα προς τα κάτω από τη μέσα πλευρά. 

δ. Κολλήστε με τον ίδιο τρόπο τους δύο κοντούς τοίχους στους εξωτερικούς πύργους.

Βήμα 5

Διπλώστε το μεγάλο φύλλο χαρτιού κατασκευών στη μέση και κόψτε το. Κολλήστε τα δύο τελευταία πρότυπα (πρότυπα 6-7) στο ένα μισό τμήμα. Κόψτε τα διαφορετικά τμήματα της κατασκευής. Διπλώστε τις ακμές και τα περιθώρια του μπαλκονιού. Στερεώστε τον τριώροφο πύργο στην οροφή του παλατιού. Συναρμολογήστε τα άλλα δύο τμήματα του πύργου για να φτιάξετε έναν μεγάλο πύργο. Κολλήστε τις σημαίες σε μισές οδοντογλυφίδες και τοποθετήστε τις πίσω από τις κορυφές των πύργων με κολλητική ταινία.

 

 

Βήμα 6

Με ένα μολύβι και χάρακα χωρίστε το άλλο μισό τμήμα του χαρτιού κατασκευών σε τέσσερις διαφορετικές λωρίδες:

α. Μετά κολλήστε τους άλλους δύο πύργους στο δεξιό και αριστερό άκρο του τοίχου. Απλώστε κόλλα στα πλαϊνά περιθώρια του τοίχου, περάστε τα μέσα από τη μία εγκοπή του πύργου και πιέστε τα προς τα κάτω από τη μέσα πλευρά. 

β. Κολλήστε με τον ίδιο τρόπο τους δύο κοντούς τοίχους στους εξωτερικούς πύργους.

Βήμα 7

Διπλώστε τη λωρίδα των 20 cm προς τα αριστερά. Μαρκάρετε με προσοχή την πτυχή. Τώρα σχεδιάστε δύο λωρίδες με μολύβι και χάρακα, με τον τρόπο που απεικονίζεται. Κόψτε τις λωρίδες μέχρι τις γραμμές. Τώρα έχετε δύο ανοιγόμενα περιθώρια. Διπλώστε και τα δύο, πρώτα προς τα μπροστά και μετά προς τα πίσω. Ξεδιπλώστε πάλι την κάρτα και βγάλτε τα δύο ανοιγόμενα περιθώρια. Ενώστε το χαρτί ώστε τα ανοιγόμενα περιθώρια να βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά.

Βήμα 8

Διπλώστε την αριστερή ακμή προς τα δεξιά κατά 8 cm. Γυρίστε το χαρτί και διπλώστε πάλι μέχρι το σημάδι των 13 cm. Μετά κολλήστε με προσοχή τις δύο λωρίδες των 13 cm. 

Βήμα 9

Ξεδιπλώστε το φύλλο και κολλήστε τα οριζόντια τμήματα στα κάθετα ανοιγόμενα περιθώρια: τον πύργο στο στενό ανοιγόμενο περιθώριο, το παλάτι στο πιο πλατύ.

Βήμα 10

Κολλήστε τον τοίχο στα αντίστοιχα περιθώρια

Έτοιμο!

Συμβουλές και κόλπα:

 

Όσο πιο προσεκτικά κόψετε τα κομμάτια, τόσο πιο όμορφο θα γίνει το κάστρο. Κόψτε πρώτα πρόχειρα τα τμήματα της κατασκευής. Μετά χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο ψαλίδι για να κόψετε τα μικρότερα κομμάτια.

 

Προς γονείς:
τυπώστε σε χονδρό χαρτί (80-100g/m²) για να είναι πιο σταθερή η κατασκευή